Αρχική Ανακαλύψτε μας H πλατφόρμα

H πλατφόρμα

by admin
η πλατφόρμα

Η ανάγκη που γέννησε την πλατφόρμα και οι πρωτεργάτες

Η πλατφόρμα έχει τις ρίζες της στη δοκιμασμένη βαθιά δημοκρατική ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας που εφάρμοσαν οι πρόγονοί μας.

Με την ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας φλέρταραν πολλοί πολιτικοί, φιλόσοφοι και κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο στην μεταπολίτευση η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η αρκετά αποτελεσματική λειτουργία της πολιτικής και του πολιτεύματος δεν δημιούργησαν την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας.

Αντιθέτως επέτρεψαν σε κόμματα και θεσμούς στο όνομα της αποτελεσματικότητας να αφαιρέσουν από την ορμή της συμμετοχής των πολιτών. Σημαίνοντα ρόλο είχαν τα μαζικά μέσα επικοινωνίας. Με όπλο την ψηφιακή επανάσταση μετέτρεψαν την πολιτική ζωή σε εικόνα και καναπέ εξοστρακίζοντας την ενεργό συμμετοχή.

Αναπόφευκτα η πολιτική και οι πολιτικοί σταδιακά συρρικνώθηκαν σε ένα κλειστό κλαμπ εκτός πραγματικής επαφής με τον λαό. Η άνθιση υπερεθνικών θεσμών και η απελευθέρωση των φραγμάτων στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών οδήγησαν στο διπλό φαινόμενο κρίσεων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα αφενός και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες, η εποχή της ψηφιακής δικτύωσης αποτελεί και ευκαιρία αντιστροφής της τάσης παθητικής αποδοχής πολιτικών τετελεσμένων.

Μια νέα εποχή μπορεί να ανατείλει μια εποχή ψηφιακής συμμετοχικής δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση με αυτή την ιδέα για την Ελλάδα, ανήκει στον Κωνσταντίνο Μαυράκη. Ήδη ενεργό πολίτη και από νέος στον αντιδικτατορικό αγώνα, μετουσιώνει τη βαθιά πίστη του στη συμμετοχή των πολιτών αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να κατακτηθεί η ταυτότητα του ψηφιακά ενεργού πολίτη.

Σε αυτή την πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μαυράκη, μέσα σε δύο εβδομάδες απάντησαν θετικά και συμμετείχαν ενεργά περισσότεροι από τριακόσιοι πολίτες. Με την πρώτη ομαδική τους συζήτηση και ψηφοφορία αποφάσισαν να δώσουν στην πρωτοβουλία το όνομα Άμεση Δημοκρατία.

Άμεση Δημοκρατία με εργαλείο το ψηφιακό δημοψήφισμα έπειτα από εκτενή ψηφιακό διάλογο.

Το δημοψήφισμα ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην Ελλάδα, ως αναγνώριση (του νομοθέτη σύμφωνα με τους συνταγματολόγους και την ειδική μελέτη του καθηγητή Α. Μανιτάκη) του δημοκρατικού ελλείμματος που προκαλεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Δημοψήφισμα με πολιτειακό περιεχόμενο έγινε το 1974. Έκτοτε παρά την κατοχύρωση του συντάγματος, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου εξέδωσε τον εφαρμοστικό νόμο-Νόμος 4023/2011 – ΦΕΚ 220/Α/24-10-2011 και αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι πάει σε δημοψήφισμα η κυβέρνηση έπεσε.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τυχοδιωκτική πολιτική τους που είχε ως κορυφαίο γεγονός το δημοψήφισμα παρωδία του 2015, κακοποίησαν, διέσυραν και κατασυκοφάντησαν τον θεσμό του δημοψηφίσματος και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Το 2019-2021 ο Κωνσταντίνος Μαυράκης υπερθεμάτισε και συμμετείχε στη διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος του Κινήματος Αλλαγής του πρώτου που οργάνωσε Ελληνικό κόμμα.

Επανήλθε με έγγραφη πρόταση προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να καθιερωθεί η διαδικασία και να αποτελέσει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Στη σημερινή εποχή, όσο ενισχύονται οι υπερεθνικοί θεσμοί, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μετατρέπεται σε ανεπαρκές δημοκρατικό πολίτευμα καθώς βαθαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα δημοκρατίας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των υπερεθνικών θεσμών μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ δημοκρατικής έκφρασης του λαού και των αποφάσεων που λαμβάνονται πολύ μακριά από αυτόν.  

Η ιδέα της ψηφιακής συμμετοχικής δημοκρατίας στις σημερινές συνθήκες είναι επαναστατική γιατί η εφαρμογή της αντιστρέφει την πυραμίδα των αποφάσεων. Η ιδέα της ψηφιακής συμμετοχικής δημοκρατίας έχει ως πρόταγμα τη δημιουργία ενός ψηφιακού κινήματος πολιτών που έχουν εντός του χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης το δικό τους δίκτυο ένα μέσο ενεργού συμμετοχής ικανό να τοποθετήσει στο κέντρο της πολιτικής συμμετοχής το άτομο, την ιστορία του και τις δεξιότητές του.

Από αυτή την άποψη, το Διαδίκτυο ήταν και παραμένει το μέσο με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματική ψηφιακή άμεση δημοκρατία. Η πλατφόρμα «Amesi Dimokratia» έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα άμεσης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε Τοπικό Περιφερειακό και Εθνικό Επίπεδο.

Στη διάρκεια του χρόνου με τη συμμετοχή των μελών του δικτύου η πλατφόρμα θα υποστεί αρκετές βελτιώσεις, επανεκτιμώντας τη λειτουργία της και στηρίζοντας τις δραστηριότητες για μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη αποκτώντας δεκάδες λειτουργίες στην ψηφιακή πλατφόρμα και πολλά έργα και πρωτοβουλίες κατάρτισης, ενημέρωσης και συμμετοχής.

Η συμμετοχή στην πλατφόρμα Άμεση Δημοκρατία

Η πλατφόρμα Άμεση Δημοκρατία στο μέλλον θα είναι ένας χώρος για συζήτηση και κοινωνική πολιτική προσφορά, θα διαπερνά οριζόντια και θα είναι ανοιχτή σε όλους εκείνους τους πολίτες που σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μάχες τους κάτω από τη σημαία της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο άσκησης πολιτικής.

Οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε μια κοινωνία στην οποία η ίδια η ιδέα των κομμάτων και των κινημάτων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα είναι ξεπερασμένη. Η πολιτική θα βασίζεται σε μια ακραία αλληλεπίδραση συλλογικού και ατομικού με εξατομίκευση των συμφερόντων των πολιτών. Οι μάχες θα οικοδομούνται από τα κάτω με πρωτοβουλίες από μεμονωμένους πολίτες. Με την πλατφόρμα σκοπεύουμε να εργαστούμε έτσι ώστε αυτές οι μάχες και αυτές οι πολιτικές δράσεις να βρουν τη μέγιστη εκπλήρωσή τους χάρη στις δυνατότητες του ψηφιακού χώρου και των χώρων συμμετοχής που πρόκειται να οικοδομήσουμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε προκαταβολικά όλους τους εκπροσώπους των λειτουργιών της πλατφόρμας που αναγνωρίζουν την σημαντική προσφορά του μοντέλου της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας που προωθήθηκε με την παρούσα πρωτοβουλία και που έχουν εργαστεί μέχρι σήμερα ώστε να αυξηθούν τα μέλη της και να μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία πρωτοβουλιών και στην ανταλλαγή απόψεων.

Οι μελλοντικοί εκπρόσωποι των λειτουργιών δεν θα ταυτοποιηθούν μέσα σε έναν καθορισμένο και συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, αλλά θα είναι πολίτες δεσμευμένοι να υλοποιούν ενεργά σχέδια ψηφιακά ενεργού πολίτη και να εφευρίσκουν ολοένα και πιο καινοτόμες μεθόδους για τη συμμετοχή των ανθρώπων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη δόμηση συγκεκριμένων λύσεων για τα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Χάρη στους Πρεσβευτές Συμμετοχής στοχεύουμε στην απόκτηση επιχειρησιακών και πολιτισμικών εργαλείων για τη διάδοση της κουλτούρας της ταυτότητας ψηφιακά ενεργού πολίτη, ώστε όσα άτομα το επιθυμούν, να παραμείνουν ενεργά πρωταγωνιστές της αλλαγής.

Πιστεύουμε ότι η συνεχής εκπαίδευση και το παράδειγμα είναι απαραίτητα για την αύξηση της θετικής επίδρασης των πολιτών στην πολιτική δράση. Θα είναι επομένως αυτοί και όλοι όσοι σαν αυτούς θέλουν να ταχθούν προσωπικά σε αυτό τον σκοπό, και να γίνουν οι μελλοντικοί υποστηρικτές της ταυτότητας ψηφιακά ενεργού πολίτη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα