«Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Δεξιά», διαμηνύει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Χάρης Καστανίδης και δηλώνει για «εκσυγχρονιστές που στηρίζουν Μητσοτάκη: «Μερικοί από τους προερχομένους από το ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησαν διαφορετικές ηγεσίες, εντάχθηκαν σε διάφορους συσχετισμούς και ομάδες, προτού καταλήξουν πούροι δεξιοί».
«Χρειαζόμαστε μια σαφή και ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, ώστε να αντιλαμβάνεται διαρκώς ο πολίτης τι σημαίνει ένα κόμμα να εκπροσωπεί τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα», δηλώνει ο Χάρης Καστανίδης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, συγκεκριμενοποιώντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές του αρχές.
Ο Χάρης Καστανίδης διαμηνύει πως θα δώσει τη μάχη των ιδεών, καθώς απεχθάνεται τη μάχη των μηχανισμών και των μεθοδεύσεων, τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του ονόματος και των σημάτων του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας όμως παράλληλα ότι αυτό δεν αρκεί, ενώ υψώνε τείχος προστασίας στους συνυποψήφιούς του: «Δεν δέχομαι ότι συνυποψήφιοί μου είναι εκλεκτοί συμφερόντων. Άλλωστε, απέναντι στα συμφέροντα ορθώνονται, όταν πρέπει, οι πολίτες».
Ταυτόχρονα δεν διστάζει να επικρίνει με αυστηρότητα τους παλαιούς του συντρόφους που αξιοποιούνται σήμερα από τον Μητσοτάκη: «Μερικοί από τους προερχομένους από το ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησαν διαφορετικές ηγεσίες, εντάχθηκαν σε διάφορους συσχετισμούς και ομάδες, προτού καταλήξουν πούροι δεξιοί».
Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής κ. Καστανίδη; Τι διεκδικείτε;
Διεκδικώ να επαναφέρουμε τη δημοκρατική παράταξη στο κέντρο της δημόσιας ζωής, σε μέρες δημιουργίας και ανάτασης, στη θέση εκείνης της πολιτικής δύναμης που αφηγείται ξανά με πειστικότητα και ευαισθησία τα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων.https://3c77fd0015deb028ef4d2e8cfd1afea0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Επιθυμώ ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα και τους ανθρώπους της, αλλά αυτό προϋποθέτει μια μεγάλη και ισχυρή παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Χωρίς αυτήν, η μοίρα της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι δύστροπη.
Επιθυμώ την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρέπει να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πολιτικό ανάχωμα στις καταιγίδες που φέρνει η πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο κόμμα, στον σύντομο χρόνο μιας δεκαπενταετίας, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη χρεοκοπία, αν μετά τη λήξη του καθεστώτος δημοσιονομικής χαλαρότητας, επανέλθουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία των Γερμανών. Στην κρίσιμη εποχή που έρχεται, των κινδύνων και των απειλών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η ταχεία ανασυγκρότηση του Κινήματος, ώστε ως μεγάλη πολιτική δύναμη να αναλάβει και πάλι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Πώς σκέφτεστε, λοιπόν, εσείς το πολιτικό υποκείμενο του οποίου διεκδικείτε την ηγεσία;
Χρειαζόμαστε μια σαφή και ευκρινή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, ώστε να αντιλαμβάνεται διαρκώς ο πολίτης τι σημαίνει ένα κόμμα να εκπροσωπεί τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα. Αυτή είναι μια κρίσιμη επιλογή, γιατί την ίδια ώρα οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που οικοδόμησαν τη συντηρητική παγκοσμιοποίηση και κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα, ηττώνται από τις κρίσεις και τα γεγονότα.
Μια συγκεκριμένη ταυτότητα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα να είσαι συντηρητικός και εξ ανάγκης να χρησιμοποιείς το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι ξέρεις ότι ουδεμία ελπίς θα υπήρχε αν την ευθύνη είχαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και άλλο να είσαι προοδευτικός σοσιαλδημοκράτης και να επενδύεις με συνέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί πιστεύεις στην ανάγκη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας.
Χρειαζόμαστε, ακόμη, μια ριζική οργανωτική αναδιάρθρωση του Κινήματος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική οργάνωση χωρίς κοινό «τόπο» συναντήσεων των μελών και των φίλων και ανταλλαγής ιδεών. Οι νέες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες για την ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχουν διαδικτυακά κόμματα, όπως δεν υπάρχουν διαδικτυακές απεργίες. Η ιδεολογική αναζήτηση, η πολιτική σύνθεση, η προγραμματική δράση, η σύνδεση με την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα, θα αποτελέσουν προτεραιότητα σ΄ ένα κόμμα που εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες δεν συζητά στο εσωτερικό του, πέραν της περιοχής των στελεχών «κορυφής». Θα αξιοποιηθούν οι καλύτεροι, ακόμη και αυτοί που αδικαιολόγητα παραμένουν «ξεχασμένοι».
Δεν θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθεί για το ποιο είδος διακυβέρνησης χρειάζεται η χώρα και μπορεί το ίδιο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση; Μπορεί πχ να συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Επί αυτών, η θέση Καστανίδη ποια είναι;
Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Δεξιά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο 2012-2015. Ο δεύτερος, ότι τα δύο κόμματα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους ιδεών και αξιών.
Διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει; Υπό ποιες προϋποθέσεις; (Και όχι απαραίτητα για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης)…
Ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις; Να συνεννοηθούμε πρώτα για τη σημασία των λέξεων. Προοδευτική πολιτική δύναμη δεν είναι αυτή που απλώς αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια. Είναι αυτή που η πολιτική της πράξη δικαιώνει τον προοδευτικό χαρακτήρα μιας προγραμματικής δέσμευσης, που επιμένει να βαθαίνει τη Δημοκρατία, να υπηρετεί την αυτονομία της πολιτικής, να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη, να τιμά τη θεσμική δεοντολογία και την αξιοκρατία, να σέβεται την ηθική της ευθύνης.
Σέβεσαι την ηθική της ευθύνης, όταν αποκρύπτεις την αλήθεια και ισχυρίζεσαι ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίστροφο; Ενδιαφέρεσαι για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, όταν αντιστρέφεις τη λαϊκή ετυμηγορία σε ένα δημοψήφισμα; Τιμάς τη θεσμική δεοντολογία, όταν «λούζεις» τον αντίπαλό σου ως «εθνοπροδότη» και ζητάς, περιέργως πως, μετά τη συνεργασία μαζί του;
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Ένα κόμμα που πρέπει επειγόντως να ανασυγκροτηθεί, δεν το πετυχαίνει απαντώντας τι θα κάνει με τους άλλους, αλλά τι θα κάνει με τις ιδέες του, τις προτάσεις του για τη χώρα και τους πολίτες.
Πολικές εξελίξεις, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, προβλέπετε; Και γενικότερα, κατά την άποψή σας, ο πολιτικός κύκλος της χώρας πώς προβλέπεται να εξελιχθεί;
Φοβάμαι για όσα έρχονται εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. Η κυβέρνηση σιωπά για τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης μετά την πανδημία. Από τις επιλογές στο θέμα αυτό θα αποτραπούν ή θα επιτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις. Η αδιαφάνεια κυριαρχεί παντού και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις εξυφαίνονται για τον έλεγχο των ανεξαρτήτων αρχών. Ο πληθωρισμός καλπάζει και οι υπουργοί παρατηρούν ως ουδέτεροι τρίτοι. Η διαχειριστική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, στο πλαίσιο των «υψηλών ιδεών» του επιτελικού κράτους, είναι άκρως προβληματική, όπως έδειξε η οικολογική καταστροφή του θέρους.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν αποκλείω πρόωρες εκλογές για την αποφυγή υπερβολικού πολιτικού κόστους στο τέλος της τετραετίας.
Η σοσιαλδημοκρατία, ωστόσο, ηττάται σχεδόν παντού, στην Ευρώπη. Ακόμα και ο κ. Σολτς που ανεβαίνει στη Γερμανία έχει θέσεις κοντά στην «οικονομική ορθοδοξία» του Βερολίνου. Μήπως τελικά υπάρχει στρατηγική επικράτηση της δεξιάς παράταξης;
Έχω την εντύπωση ότι οι εξελίξεις κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και οι δημοσκοπικές τάσεις στη Γερμανία δείχνουν μια επανάκαμψη των σοσιαλιστών. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ήττας των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Είναι πρόσφορο το πεδίο για την ανάδειξη ριζοσπαστικών ιδεών και νέων επεξεργασιών για τα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.
Τάσσεσθε υπέρ της επαναφοράς του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του; Και αρκεί το όνομα για επαναφορά και της φυσιογνωμίας; Μπορεί να το πετύχουν όλοι οι έως τώρα υποψήφιοι για την ηγεσία;
Η επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων δεν αρκεί. Το πιο αποφασιστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της παράταξης είναι να διαμορφώσουμε έναν ορίζοντα βιώσιμων προσδοκιών για την Ελλάδα και το λαό της.
Μου κάνει, πάντως, εντύπωση πως ένα μεγάλος μέρος των πιο φανατικών υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη προέρχονται από το «εκσυγχρονιστικό», από το λεγόμενο «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ. Έχετε κάποια εξήγηση κ. Καστανίδη για το πού οφείλεται αυτό;
Θεωρώ απλουστευτική αυτή την προσέγγιση. Μερικοί από τους προερχομένους από το ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησαν διαφορετικές ηγεσίες, εντάχθηκαν σε διάφορους συσχετισμούς και ομάδες, προτού καταλήξουν πούροι δεξιοί.
Τι σας φοβίζει στην προεκλογική περίοδο για την εκλογή ηγεσίας;
Επιδιώκω τη μάχη των ιδεών. Απεχθάνομαι τη μάχη των μηχανισμών και των μεθοδεύσεων.
Εκτιμάτε ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου προσπάθεια από συμφέροντα να επιβάλουν τυχόν εκλεκτό τους για την ηγεσία;
Δεν δέχομαι ότι συνυποψήφιοί μου είναι εκλεκτοί συμφερόντων. Άλλωστε, απέναντι στα συμφέροντα ορθώνονται, όταν πρέπει, οι πολίτες.
#εκλογεςκιναλ #eklogeskinal