Αύριο Κυριακή 11/7/2021, ξεκινά το 23ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ), που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 15 Ιουλίου.
Το διεθνές φόρουμ διεξάγεται φέτος στο Λαγονήσι, και συγκεκριμένα στο Grand Resort Lagonisi, με Κεντρικό τίτλο “Taming the waves of History – Big and Small R-evolutions in the Post Pandemic Era” (Δαμάζοντας τα Κύματα της Ιστορίας – Μεγάλες και Μικρές Επαναστάσεις-εξελίξεις μετά την Πανδημία).
Τις εργασίες του Συμποσίου θα ανοίξει το βράδυ της Κυριακής ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Θα ακολουθήσει ‘τραπέζι’ συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti, της πρώτης γυναίκας Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και του πολιτικού ηγέτη της Βενεζουέλας Leopoldo Lopez, ενώ η βραδιά θα κλείσει με δείπνο καλωσορίσματος που θα παραθέσουν οι οικοδεσπότες στους καλεσμένους τους από όλο τον κόσμο.
Το πρωί της Δευτέρας, στο τραπέζι με θέμα «Ποιο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς τα Βαλκάνια;», με συντονίστρια την ακαδημαϊκό και πρώην ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας Nicola Dimitrov και ο υπουργός Άμυνας της ίδιας χώρας Radmilla Sekerinska, o αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Vessela Tcherneva, εκπρόσωποι ινστιτούτων και γεωπολιτικοί αναλυτές.
Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει τραπέζι για την R-evolution (επανάσταση-εξέλιξη ή επαναστατική εξέλιξη) στο μέλλον της εργασίας, σε μία προσπάθεια ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ενός νέου μοντέλου ζωής, με συντονιστή τον Γιώργο Παπανδρέου και ομιλητές κορυφαίους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς της Ευρώπης. Οι εργασίες της ημέρας θα κλείσουν με μία τρίτη ενότητα, στην οποία θα διερευνηθεί τι σημαίνει η ‘εξωστρέφεια’ των ΗΠΑ για τον κόσμο. Στην ενότητα θα παρέμβει μέσω zoom η πρώην υπουργός των ΗΠΑ Madeleine Albright (Μαντλίν Ολμπράιτ), ενώ θα μιλήσει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρκος Κουναλάκης, σύζυγος της Ελληνοαμερικανίδας πολιτικού και διπλωμάτη Ελένης Τσακοπούλου-Κουναλάκη, αμφότεροι με στενές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον, αλλά και την σημερινή Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Για την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών Υγείας, με στόχο την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας που θα βρεθούν σε σχετικό ‘τραπέζι’ το πρωί της Τρίτης. Θα ακολουθήσει άλλη ενότητα, αφιερωμένη στις εξελίξεις στα μοντέλα ανάπτυξης, από το παγκόσμιο στο τοπικό, και εστιάζοντας στις προκλήσεις μίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης, με συντονιστή τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Παπανδρέου, αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Η ημέρα θα κλείσει με μία ενότητα αφιερωμένη στην Μέση Ανατολή και ομιλητές πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο.
Η τέταρτη μέρα του Συμποσίου ξεκινά με μία ‘επανάσταση’ του νέου δημοκρατικού κοινωνικού μοντέλου και συνεχίζεται με εκείνη της θετικής συνύπαρξης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πράξη. Στις δύο τελευταίες ενότητες, το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, θα μελετηθούν οι εξελίξεις στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και της τεχνολογίας, που τόσο έχει μπει στη ζωή όλων μας, ενώ θα ερευνηθεί κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να ‘σώσει’ τη Δημοκρατία.
Στην τελετή λήξης του Συμποσίου της Σύμης για φέτος, θα μιλήσουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic, οι δήμαρχοι Αθήνας και Τιράνων, Κώστας Μπακογιάννης και Eron Vellaj αντίστοιχα, καθώς και ο οικοδεσπότης του Συμποσίου Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
1 σχόλιο
Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος και δικαιωμένος για την επιλογή της αθεράπευτης πίστης μου και αγάπης στο πρόσωπο του Γ.Α.Π.
Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορεί να πει κανείς για την αξία αυτής της μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας που η φήμη του απλώνεται σ όλο το σύγχρονο κόσμο.
Το συμπόσιο της Σύμης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πλέον μια θεσμική διοργάνωση ένα διεθνές φόρουμ που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Ι.Α.Π. στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους πολιτικοί επιστήμονες και ειδικοί πάνω στα θέματα που συζητούνται κάθε φορά.
Θέματα συγκυρίας και θέματα που απασχολούν διαχρονικά τις κοινωνίες τις κυβερνήσεις την επιστήμη και την ανθρωπότητα γενικά.
Τα συμπεράσματα του συμποσίου έχουν τεράστια σημασία τόσο για την πατρίδα μας όσο για τις χώρες της Βαλκανικής της Ευρώπης αλλά και για όλο τον κόσμο.
Τεράστια σημασία για την φετινή θεματολογία έχει η οπτική που εισάγεται στο τρόπο αντιμετώπισης όλων των μεγάλων φαινομένων και η προοπτική μετά από αυτά, καθώς και ο κυρίαρχος και ανθρωποκεντρικός τρόπος παρέμβασης και σκέψης τρόπων σχεδιασμού αντιμετώπισης.
Το μέλλον της Δημοκρατίας δια μέσου της τεχνολογίας-Πανδημία και προοπτική και πάρα πολλά ζητήματα τεράστιας σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.