Ο πραγματικός πλούτος πηγάζει από τη διαπροσωπική σχέση με τη μεταξύ τους ανταλλαγή γνώσεων. Δημιουργούμε μαζί μια νέα συλλογική γνώση.
Η γνώση των δικαιωμάτων που έχουμε και της ικανότητας μιας ταυτότητας ψηφιακα ενεργού πολίτη, αποτελούν μια καινούργια συνθήκη που διαπερνά και ξεπερνάει τα σύνορα ενός κράτους και δημιουργεί μια κοινότητα των εθνών της γης.
Είναι μια νέα συνθήκη που δημιουργεί έναν νέο τύπο δικαιωμάτων και εργαλείων τα οποία παίρνουν σάρκα και οστά μόνον με τη συμμετοχή.
Τα εργαλεία για την χρησιμοποίηση αυτών των δικαιωμάτων δεν είναι πάντα προσβάσιμα, αλλά από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν γίνονται απαιτητά από τον καθένα και την καθεμιά.
Από τη στιγμή που σε αυτή την πλατφόρμα επιτύχουμε την συμμετοχή στις κρίσεις νομοθετημάτων, στη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων ή στην επιλογή υποψηφίων, κανένας πολίτης δεν θα θέλει να απαρνηθεί το δικαίωμα του στη συνδιαμόρφωση θέσεων που τον αφορούν ή την επιλογή των δικών του υποψηφίων.
Με το πρόγραμμα Ανοιχτής Ακαδημίας η πλατφόρμα δημιουργεί μια νέα διάσταση με στόχο να επιτύχει ένα νέο ορισμό και να προκαλέσει μια νέα μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας, την ταυτότητα του ψηφιακα ενεργού πολίτη.
Η ταυτότητα του ψηφιακα ενεργού πολίτη θα αποκτηθεί με τρόπο ώστε να εμπλακούν με ανοιχτή πρόσκληση τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας και να θέσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στη συλλογική διάθεση των μελών της πλατφόρμας. Με αυτό τον τρόπο η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της που επιθυμούν να έχουν ενεργό συμμετοχή να εμπλακούν στη μεταφορά γνώσης, ενεργοποιώντας τη διαδικασία της ψηφιακής δημοκρατίας.
Δημιουργώντας ένα ανοιχτό δίκτυο της σχέσης μεταξύ γνώσης και ατόμου δίνοντας πνοή ακόμη και επιχειρησιακής εφαρμογής της ταυτότητας του ψηφιακα ενεργού πολίτη.
Η πλατφόρμα θα μπορούσε να αποκτήσει έναν ρόλο ασπίδας των δικαιωμάτων αλλά κυρίως να γίνει ένας χώρος εφαρμογής των δικαιωμάτων της ταυτότητας του ενεργού πολίτη.
Η ασπίδα ως άμυνα αλλά η εφαρμογή ως εργαλείο πρόσβασης στην πληροφορία, απόκτησης συνείδησης για να αποφασίζει και να συμμετέχει.
Η πλατφόρμα προσκαλεί όλους όσους μπορούν να συνεισφέρουν προσφέροντας τις δεξιότητές τους, να προτείνουν προγράμματα επιμόρφωσης σε θέματα που συγκροτούν την ταυτότητα ψηφιακα ενεργού πολίτη.
Η πλατφόρμα προσκαλεί όλους όσους μπορούν να συνεισφέρουν προσφέροντας τις δεξιότητές τους, στην οργάνωση και εκτέλεση των σεμιναρίων επιμόρφωσης.
Δημιουργούμε μαζί μια νέα συλλογική γνώση. Θα είναι μια μακρά πορεία που θα διανύσουμε μαζί μέχρι να προσδιορίσουμε και να ασκήσουμε τα δικαιώματα μιας ταυτότητας ψηφιακα ενεργού πολίτη.
Αμφίδρομο μοτίβο δημοκρατίας
Κάθε πολίτης μπορεί να έχει τον δικό του ρόλο μέσα σε μια κοινωνία. Κάθε πολίτης είναι φορέας της δικής του ιδιαίτερης γνώσης, είναι μια γνώση που μπορεί να μοιραστεί με τους άλλους. Αυτή η ανταλλαγή γνώσεων είναι που δίνει ικανοποίηση μιας δημιουργικής ύπαρξης στον καθένα.
Σε αυτή την ιδέα στηρίζεται η δημιουργία μιας ομάδας νέων που μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε μεγαλύτερες ηλικίες ή άλλες ομάδες πολιτών που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και αδυνατούν να επικοινωνήσουν, μένουν εκτός κοινωνικών διεργασιών αποκλεισμένοι από μια σειρά δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα όμως οι νέοι δέχονται μια άλλη σειρά γνώσεων που μπορούν να τους παράσχουν οι εκπαιδευόμενες ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Γνώσεις που μπορούν να εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από τις κατασκευές, την συντήρηση και διαχείριση μηχανημάτων ή ακινήτων μέχρι την κουζίνα αλλά και την πολιτική κουζίνα.
Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται μείωση των αποστάσεων από γενεά σε γενεά με ισότιμη συμμετοχή καθώς εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος ανταλλάσσουν ρόλους. Είναι μια επαναστατική διαδικασία που μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες πλευρές σε πολλά επίπεδα.
Η οργάνωση ενός προγράμματος με ομάδες αμφίδρομου μοτίβου δημοκρατίας μπορεί να αποδώσει άριστα εάν επεκταθεί στα σχολεία, στις οργανώσεις εθελοντισμού και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Η επέκταση σε αυτές τις οργανωμένες μορφές κοινωνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα προσδώσει τελικά στο εγχείρημα συγκρότηση και δυναμική.
Οι ψηφιακές γνώσεις σήμερα είναι διάσπαρτες και ατομικές αλλά χωρίς μια σπονδυλωτή οργάνωσή τους μοιάζουν όλο και περισσότερο με ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς τις λάμπες. Είναι αποθηκευμένες γνώσεις που όμως δεν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας. Βρίσκονται ασύνδετες και διάσπαρτες μέσα στην κοινωνία χτίζοντας μια κοινωνία παθητικών πολιτών. Η σπονδυλωτή διασύνδεσή τους μπορεί να ωθήσει σε μια κοινωνία με ενεργούς πολίτες και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να αλλάξουμε.
Αυτή την αλλαγή μπορούμε να επιτύχουμε μαζί μετατρέποντας τη συμμετοχή σε αμφίδρομο μοτίβο μεταφοράς γνώσης που γίνεται διασκεδαστική διαδικασία και γέφυρα γενεών, γέφυρα κοινωνικών ομάδων, γέφυρα πολιτών.